Fysioterapins roll vid övervikt - berättelsen om Ralph som gick ner 17 kg

Ralph 75 kg mars 2017
Ralph 75 kg mars 2017
Ralph 69 kg maj 2017
Ralph 69 kg maj 2017
Ralph 60 kg september Ralph 60 kg september

Har din hund börjat få lite för stor mage? kan  du inte längre kan känna hundens revben, höftknölar eller ryggrad  –  Då har din hund drabbats av övervikt eller fetma.

Övervikt påverkar tyvärr hunden på liknande sätt som det påverkar oss människor och det jag tänker belysa i det här inlägget är hur det påverkar hundens rörelseapparat, leder och muskler och funktion.

Överviktiga hundar blir ofta stelare, kan få  svårare att röra sig, resa sig, vända sig osv. promenaderna blir jobbigare, leklusten kanske minskar. Ofta kryper övervikten på långsamt, men kan i vissa fall komma snabbt.

I en studie har man sett att hundens vikt påverkar dess steglängd. Och att överviktiga hundar tar kortare steg vid trav än normalviktiga hundar. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att  överviktiga hundar ofta  tappar styrka  pga minskad aktivitetsnivå och orkar således inte bära upp sin tyngd och utnyttja vinklarna mellan rörbenen och av den anledningen rätar upp vinklarna för att bära vikten på lederna istället, och därav kortare steglängd och ökad risk för ledförändringar.  Muskler, senor, ligament och bindväv har ju till uppgift att bära upp kroppen och skapa svikt i steget.

Man vet att ex risken att utveckla höftledsdysplasi (HD) ökar vid övervikt. HD innebär att det blir dålig passform i leden som ska forma sig under hundens första 1-1½ år (beroende på ras) HD  innebär att  lårbenshuvudet passar dåligt i höftbensskålen. Detta medför en instabilitet eller slapphet i leden och innebär för många hundar ett lidande.

Fetma eller övervikt har ju tyvärr även andra tråkiga effekter på kroppen, som ex
risk för diabetes
ökad risk för vissa cancerformer
infertilitet
intolerans mot värme och träning
kan minska livslängden med upp till 2 år

Varför blir en del hundar överviktiga eller feta

Det finns flera riskfaktorer som kan leda till övervikt el fetma

att äta för mycket
få annat än sin mat (godis, tigga vid bordet, sno kattens mat, tuggben, dentastix mm)
foder med fel balans mellan protein, fett  och kolhydrater
För lite motion
kastrerad/steriliserad hund
Hypotyrios/låg ämnesomsättning
medicinering – ex kortison som kan öka aptit och törst 
åldrande – minskad muskelmassa och minskat energibehov i vila – medicinska orsaker – minskad aktivitetsnivå
Genetiska orsaker – vissa raser lägger på sig lättare

En del hundar äter allt de kommer över, men den största delen foder är hundmaten och eftersom hunden inte själv serverar sin mat i en skål, så är det ju vårt ansvar hur mycket hunden äter! Lätt som en plätt, för tjock hund mindre mat? Men det är inte alltid så enkelt. Det finns en uppsjö av fodersorter, och vilken som passar din hund bäst är inte alltid så lätt att veta, det är flera faktorer man får ta hänsyn till, men en kontakt med en veterinär och  dietist är ofta en bra början.
Att mata sin hund är faktiskt för många av oss = ”kärlek” och då kan det vara extra svårt att ändra sina vanor gällande hundens utfodring.

Vad kan man göra för att hjälpa hunden bli aktivare

Öka motionen är bra för de flesta, även för ägaren,
öka antalet promenader om inte hunden klarar gå så långt ännu
öka tempot lite då och då under promenaden, varva skritt (den långsammaste gångarten)  med trav i intervaller (trav är den tvåtaktiga rörelse när hunden joggar fram) Skritt är utmärkt i träningssynpunkt då, den är dyr och kräver mer muskelarbete än trav och är samtidigt skonsam mot lederna.
jobba lite tuffare och gå i backar (uppförsbackar), låt hunden hänga med upp för trappor,  
låt inte hunden sniffa i varenda hörn (gå en promenad först och låt hunden lukta på hemvägen eller tvärtom)
Backar bygger muskler, muskler bränner fett.

Lek med din hund

Tug of war (med viss försiktighet, tänk på hunden nacke, var följsam) måste inte var galet vild lek, lätt lek är bättre än ingen lek alls.
korta bollkast (långa kast blir mer slit och släng och tär på leder och rygg)
lek ta fatt med varandra
inkallning mellan ägarna bra om man själv inte kan röra sig lika mkt som hunden behöver.
kurra gömma
gå slalom mellan dina ben, high five i sittande el stående.

Att förändra sina Vanor

Ägaren är ju den som egentligen behöver ändra sina vanor, hundarna säger sällan nej tack till en extra promenad, på en ny stig, eller med nya kompisar. Gå tillsammans med ngn ni känner så blir det umgänge samtidigt. Två flugor i en smäll. 

Och när det gäller godis och belöning så kommer inte hunden att tycka om er  mindre om den inte får det där tuggbenet, eller godisbitarna, fast det kan kännas hårt i hjärtat när den där blicken kommer fram, och dreglet börjar rinna ner för mungipan... men då är det bra att stanna upp och tänka till – tänk tanken att jag är inte snäll mot min hund om jag gör den överviktig.

Om man absolut inte klarar vara utan godbitar då och då kan ett sätt vara att mäta upp dagens portion mat i en skål. Härifrån plockar man sedan den delen som ska vara som godis (funkar bra om man ger torrfoder), och den delen som ska ges vid måltiderna.

En annan roligt sysselsättning som många hundar uppskattar är att den få leta upp sin mat. Sätt hunden att vänta medans du går runt i huset, lägenheten, trädgården eller ute på promenaden placerar ut matbitar på olika ställen. Sedan säger varsågod eller sök och hunden får nosa runt och leta. Detta fungerar kanske inte lika bra om din hund äter färskfoder, men för de som får torrfoder går det utmärkt.

Fysioterapeutens roll

som fysioterapeut träffar man dagligen hundar med övervikt. Hältor och ledförändringar är ofta en del av problemet och ibland en orsak till problemet. Ofta är det kanske hältan som lett till det där veterinärbesöket som lett till besöket till fysioterapeuten. Det är viktigt att hunden är utredd av en veterinär när vi startar rehab, vi behöver veta att hunden mår bra och inte har ngn underliggande medicinsk sjukdom som kan vara orsak till övervikten som jag redan nämnt, men också att hunden klarar av att  påbörja träning, tex om det är en äldre hund som är allmänpåverkad.
Fodret bör ses över samt kartlägga djurägarens vanor vad gäller utfodring,  godis, motion och aktiviteter.
Därefter undersöker fysioterapeuten hundens leder muskler och funktion. Vi vill ha en klar bild av hundens fysik,  led och muskelstatus. När vi har gjort det klart görs en plan för träning. Djurägarna får sina uppgifter som ex kan vara att massera hunden, hemträning som ska göras mellan träningspassen hos fysioterapeuten. Vid varje eller varannan träff vägs hunden. Om det inte händer något under de 4 första veckorna får man återigen se över foderintag, belöningsgodis, får hunden verkligen inte något annat? Är alla i familjen med på vad som gäller? eller behöver fodret bytas ut? För en del hundar tar det lite tid innan det vänder och man får ha lite tålamod.

Ralph ett patientfall (se bilderna överst)

Ralph är en Bullmastiff. han blev kastrerad i maj 2016. Efter det gick han upp i vikt, blev halt i ett framben och djurägarna sökte hjälp hos veterinär. Då vägde Ralph  över 75 kg och var 1½ år.

När jag träffade Ralph i mars 2017 hade han redan minskat några kg, men var fortfarande stor. Han var halt och man hade enl röntgen sett att han hade förändringar i bog och armbågsleder båda frambenen och det visade sig även att han hade HD. Ralph fick starta med träning i vattentreadmillen som är skonsam mot leder men ger effektiv muskelträning. Ralph tränade och fick behandling bla för onda leder en gång i veckan den första tiden. Däremellan fick Ralph träna hemma enl instruktioner till djurägarna.

Ralph gick stadigt men långsamt ner i vikt och tränade  regelbundet hela våren, under sommaren som följde tränade matte och husse flitigt på hemma med bla gåträning i vattnet  vid stranden. När hösten kom var  Ralph åter för träning hos Halmstad Hundrehab  och vägde då 60 kg (se bild överst) Fram till den här tiden har han byggt fina muskler och har inte varit halt på väldigt länge. Han har blivit mycket piggare, orkar leka och busa och vara den hund han förtjänar. I skrivande stund väger Ralph 58,3 kg, men han kan minska ngt kg till.
Sedan återstarten efter sommaren har Ralph tränat i vattentreadmillen varannan vecka. Han har kommit upp i  35-40 minuters pass. klarar intervaller i snabbare tempo i skritt. Ralph är lite av den bekväma typen som behöver lite uppmuntran för att ta i och har verkligen utvecklats under tiden.

En avgörande sak när man arbetar med hundar är ägarens compliance, alltså vilja och förmåga att delta och arbeta mot samma mål. De flesta djurägare jag träffar tycker jag har en enorm vilja att göra det bästa för sina hundar. Ibland förvånas jag av hur djurägare  prioriterar hunden före allt annat, och vi har ju ett ansvar såklart, hunden är helt beroende av oss. En stor eloge till er alla.

Och nu såhär i jul och nyårstider  - Var försiktig med den feta maten till era vovvar
och med det Önskar Halmstad Hundrehab ett Gott Nytt Hund år!
leg fysioterapeut Lena J Weber

Kommentera gärna: